Q: HOW IS THE ORIGINAL COST
DETERMINED?

The cost of the asset should be the cost of
the item as new. This cost should be an
arms length value that has been neither
discounted nor determine by an auction sale.

When purchasing used equipment the value
that is paid for the item is the depreciated
amount not the original cost.

Q: MAY THE ASSESSOR CHANGE
MY ASSESSMENT IF | FILED A
DECLARATION?

The Assessor may change any declaration,
based on Section § 12-55(b) “...The
assessor or board of assessors may increase
or decrease the valuation of any property as
reflected in the last-preceding grand list, or
the valuation as stated in any personal
property declaration or report received
pursuant to this chapter”

Q: DOES MY SIGNATURE NEED
TO BE NOTARIZED?

If you are a sole proprietor or a one of the
partners of a simple partnership you do not
need to have your signature notarized. If
you are a member of LLC, LP, LLP, PC,
Corp (Inc.), or a Type “S” you are required
to have your signature notarized.

Declarations that are not signed nor
properly notarized will be subject to a 25%
penalty being applied to the assessment.

Q: WHAT IF | CLOSED, MOVED
OR SOLD MY BUSINESS?

You must complete the affidavit located on
the front page of the declaration.

Failure to complete the affidavit will result in
the Assessor assuming that you still own
taxable personal property and have failed to
declare it. The Assessor will estimate a value
for your personal property and add a 25%
penalty.

Q: HOW DO | APPEAL MY
ASSESSMENT?

Request an appeal form from the Assessor’s
Office between February 1% and February
20", The appeal form must be in the office
by closing time on the 20", Postmarks are
not accepted for appeal forms.

If you did not file a declaration with the
Assessor you are required to file a
declaration with the Board of Appeals
(BAA) otherwise they have no authority to
change your assessment.

The BAA will notify you with the date of
your appeal will be in March.

Schedule

Declarations Mailed:
September

Declarations must be filed:
November 1%

Notice of New Assessment:
January

Deadline to File Appeal:
February 20™

Mill Rate Set:
May

Tax Bills Due:
July
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Dear Taxpayer. The following information
should answer most of your questions
pertaining to Personal Property. If you have
any other questions that | have not addressed
please call my office and we will assist you.

Sincerely,

Shawna M. Baron, CCMAII, RCR, Assessor

Q: WHAT IS PERSONAL
PROPERTY?

Personal Property can be defined, in the
most general terms, as anything and
everything that is owned (excluding land and
anything permanently affixed to the land or
any interest in land). There are three
Connecticut General Statues that help
define personal Property:

1. Section 812-71 — (a) defines personal
property as “All goods, chattels and
effects or any interest therein, including
any interest in a leasehold improvement
classified as other than real property,...”

2. Section 812-41 — (c) “... shall include,
but is not limited to, the following
property: Machinery used in mills and
factories,  cables,  wires,  poles,
underground mains, conduits, pipes and
other fixtures of water, gas, electric and
heating companies, leasehold
improvements classified as other than
real property and furniture and fixtures
of stores, offices, hotels, restaurants,
taverns, halls, factories  and
manufacturers. ...”

3. Section 812-71 - (f)(1) “Property
subject to taxation under this chapter
shall include each registered and
unregistered motor vehicle and
snowmobile that, in the normal course
of operation, most frequently leaves
from and returns to or remains in a
town in this state, and any other motor
vehicle or snowmobile located in a
town in this state, which motor vehicle
or snowmobile is not used or is not
capable of being used.”
Notwithstanding (f) (3) “Any motor
vehicle owned by a nonresident of this
state shall be set in the list of the town
where such vehicle in the normal
course of operation most frequently
leaves from and returns to or in which
it remains. ...”

Q: WHAT ARE GOODS, CHATTELS,
AND EFFECTS?

Goods: Merchandise, Wares

Chattels: Any item of movable or
immovable property except real estate. An
article of personal property

Effects: Personal estate of property; though
the term may include both real and personal

property.

Q: WHO IS REQUIRED TO FILE A
DECLARATION?

Any owner of personal property used in
conjunction with a business and/or any
owner of unregistered motor vehicle and/
or any owner of an out of state registered
motor vehicle or owners of horses; is
assessable.

Q: WHEN ARE DECLARTIONS
REQUIRED TO BE FILED?

All declarations are required to be filed by
November 1%,  The Assessor may grant
extensions up to forty-five days upon
determination that there is good cause.

Q: HOW TO FILE AN EXTENSION?

A request in writing must be received by
November 1* stating the reason for the
extension and how many days requesting
the extension to be. The Assessor shall then
review the request and respond in writing
with how many days have been approved or
that the extension was denied.

Q: WHAT HAPPENS IF | FILE
LATE?

Section §12-41 — (d) “(1) Any person who
fails to file a declaration of personal property
on or before the first day of November, or
on or before the extended filing date as
granted by the assessor pursuant to section
12-42 shall be subject to a penalty equal
to twenty-five per cent of the assessment
of such property.”

Q: WHAT IF | FAIL TO FILE A
DECLARATION?

Section §12-42 — *“...If no declaration is
filed, the assessors shall fill out a declaration
including all property which the assessors
have reason to believe is owned by the
person for whom such declaration is
prepared, liable to taxation, ... from the best
information they can obtain, and add
thereto twenty-five per cent of such
assessment. ...”



